Nu numai tigaretele sunt nocive, ci si deseurile lor (mucurile) sunt nocive pentru flora si fauna. In fiecare an sunt aruncate in natura 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde in Romania) de mucuri de tigara. Aceste deseuri, aruncate oriunde, nu sunt biodegradabile. Ele sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloza, impregnate cu substanţele toxice din fumul de tigara, nicotina si produsii de degradare ai ingredientelor adaugate tutunului la prelucrare (ca acroleina, cianura de hidrogen, amoniac, hidrocarburi cancerigene etc.).
Fumul rezultat prin arderea tutunului prelucrat contine peste 4.200 de substante toxice, dintre care 50 sunt cancerigene. Fumatorii prezinta un risc major de atac cardiac, AVC, bronho-pneumopatie cronica obstructiva, emfizem si cancer (cu deosebire la plamani, laringe si pancreas).Fumul tigaretelor aprinse nu este singurul pericol pentru sanatate, ci si reziduul numit obisnuit muc de tigara.
In anii 1950 li s-au adaugat tigaretelor filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului si nicotinei. Mesajul fabricantilor de tigarete era ca tigaretele cu filtru sunt mai putin periculoase pentru sanatate, fapt care s-a dovedit a fi fals. Fumatorii si-au schimbat modul de a fuma, inspirand mai profund si mai frecvent. In plus, filtrele artificiale din acetat de celuloza sunt periculoase pentru sanatate; fragmente din fibre pot fi inhalate si au fost gasite in plamanii persoanelor suferind de cancer pulmonar.
Filtrele din acetat de celuloza nu sunt biodegradabile. Au o durata de 5-20 de ani.
Tutunului, inainte de prelucrare, i se adauga aditivi (10-33%) precum amoniacul, care mareste proportia de nicotina libera, cu scopul cresterii dependentei de nicotina; glicerolul, ca agent umectant, care se transforma in acroleina foarte toxica (folosita ca arma chimica); oxidul de titan, ca modificator (retardant) al combustiei; propilenglicolul, umectant sau fixator de arome, si alti componenti nedeclarati. Acestia, impreuna cu tutunul modificat genetic si cultivat folosind ingrasaminte (care contin poloniu radioactiv), prin combustie, dau cei 4.800 de compusi, multi foarte toxici, ca cianura de hidrogen (cu 100-400 micrograme pe tigareta).
In mucurile de tigara, mici, aparent inofensive, se concentreaza produsi de degradare termica prezenti in fum. Aruncate de fumatori oriunde, chistoacele invadeaza orasele unde copiii mici si animalele domestice le pot inghiti. Nicotina continuta, foarte toxica, poate provoca voma. Animalele le iau ca hrana. Inghitirea chiştoacelor poate provoca blocarea esofagului si impiedicarea alimentatiei. Direct amenintate sunt pasarile din zonele urbane si de coasta, ca si pestii.
Un singur muc de tigara contine suficienta otrava pentru a omori, dupa 96 de ore, 50% din pestii mici aflati intr-un litru de apa. Cantitatea de nicotina din 200 de mucuri de tigara este suficienta pentru a omori o fiinta umana. Concentratiile mici de produse toxice provenind din chistoace altereaza apa si solul. Ele au efecte asupra micilor crustacee, puricilor de balta si bacteriilor importante in lantul alimentar.
Prin canale ,chistoacele ajung in final in mari si oceane. Ele reprezinta 40% din deseurile din Marea Mediterana. In anul 2003, Organizatia Maritima Internationala a ONU a raportat ca mucurile de tigara sunt cauza directa pentru afectiunile multor specii de cetacee si pasari marine.
In fiecare an sunt diseminate in natura 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde in Romania) de mucuri de tigara. Pentru reducerea impactului mucurilor de tigara cu mediul, industria tutunului a propus luarea unor masuri:
In SUA exista municipalitati, precum cea din San Diego, care au interzis fumatul pe plaja, ceea ce a redus numarul de mucuri de tigara, dar fara a rezolva problema in întregime. De asemenea, pe numeroase plaje din Australia fumatul a fost interzis. Orasul San Francisco a impus introducerea unei taxe de deseu de 0,20 dolari pentru fiecare pachet de tigari vandut in oras. In Toronto, Canada, se aplica o amenda de 325 dolari pentru aruncarea de deseuri in strada.
Fumatul de „mana a treia”: 200 de mucuri de tigara pot omori un om
Ca fumatul face rau, ca ucide, o stim deja cu totii. Mai nou, acest pericol al fumatului este specificat chiar si pe pachetele de tigari. Cu toate acestea foarte, multi ignora aceste avertismente si continua sa fumeze, fara a realiza ca fumand, fac rau intregului mapamond, nu doar lor.
Fumatul este daunator nu numai pentru cei care fumeaza, sau cei din imediata lor apropiere, considerati fumatori pasivi, ci fumand, acestia fac rau intregii lumi. Asta deoarece daunele aduse de fumat afecteaza sfera economica, dar si costurile sanitare, sociale si de mediu, prin contaminarea apei, aerului, dar si a solului, prin epuizarea culturilor, defrisari si incendii. Dar, sa vedem care sunt efectele catastrofale ale fumatului, pe care multi oameni nu le cunosc.