Mucurile de tigara

Poluanti periculosi

 

Nu numai tigaretele sunt nocive, ci si deseurile lor (mucurile) sunt nocive pentru flora si fauna. In fiecare an sunt aruncate in natura 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde in Romania) de mucuri de tigara. Aceste deseuri, aruncate oriunde, nu sunt biodegradabile. Ele sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloza, impregnate cu substanţele toxice din fumul de tigara, nicotina si produsii de degradare ai ingredientelor adaugate tutunului la prelucrare (ca acroleina, cianura de hidrogen, amoniac, hidrocarburi cancerigene etc.).

Fumul rezultat prin arderea tutunului prelucrat contine peste 4.200  de substante toxice, dintre care 50 sunt cancerigene. Fumatorii prezinta un risc major de atac cardiac, AVC, bronho-pneumopatie cronica obstructiva, emfizem si cancer (cu deosebire la plamani, laringe si pancreas).Fumul tigaretelor aprinse nu este singurul pericol pentru sanatate, ci si reziduul numit obisnuit muc de tigara.

In anii 1950 li s-au adaugat tigaretelor filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului si nicotinei. Mesajul fabricantilor de tigarete era ca tigaretele cu filtru sunt mai putin periculoase pentru sanatate, fapt care s-a dovedit a fi fals. Fumatorii si-au schimbat modul de a fuma, inspirand mai profund si mai frecvent. In plus, filtrele artificiale din acetat de celuloza sunt periculoase pentru sanatate; fragmente din fibre pot fi inhalate si au fost gasite in plamanii persoanelor suferind de cancer pulmonar.

Filtrele din acetat de celuloza nu sunt biodegradabile. Au o durata de 5-20 de ani.

Tutunului, inainte de prelucrare, i se adauga aditivi (10-33%) precum amoniacul, care mareste proportia de nicotina libera, cu scopul cresterii dependentei de nicotina; glicerolul, ca agent umectant, care se transforma in acroleina foarte toxica (folosita ca arma chimica); oxidul de titan, ca modificator (retardant) al combustiei; propilenglicolul, umectant sau fixator de arome, si alti componenti nedeclarati. Acestia, impreuna cu tutunul modificat genetic si cultivat folosind ingrasaminte (care contin poloniu radioactiv), prin combustie, dau cei 4.800 de compusi, multi foarte toxici, ca cianura de hidrogen (cu 100-400 micrograme pe tigareta).

In mucurile de tigara, mici, aparent inofensive, se concentreaza produsi de degradare termica prezenti in fum. Aruncate de fumatori oriunde, chistoacele invadeaza orasele unde copiii mici si animalele domestice le pot inghiti. Nicotina continuta, foarte toxica, poate provoca voma. Animalele le iau ca hrana. Inghitirea chiştoacelor poate provoca blocarea esofagului si impiedicarea alimentatiei. Direct amenintate sunt pasarile din zonele urbane si de coasta, ca si pestii.

Un singur muc de tigara contine suficienta otrava pentru a omori, dupa 96 de ore, 50% din pestii mici aflati intr-un litru de apa. Cantitatea de nicotina din 200 de mucuri de tigara este suficienta pentru a omori o fiinta umana. Concentratiile mici de produse toxice provenind din chistoace altereaza apa si solul. Ele au efecte asupra micilor crustacee, puricilor de balta si bacteriilor importante in lantul alimentar.

Prin canale ,chistoacele ajung in final in mari si oceane. Ele reprezinta 40% din deseurile din Marea Mediterana. In anul 2003, Organizatia Maritima Internationala a ONU a raportat ca mucurile de tigara sunt cauza directa pentru afectiunile multor specii de cetacee si pasari marine.

In fiecare an sunt diseminate in natura 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde in Romania) de mucuri de tigara. Pentru reducerea impactului mucurilor de tigara cu mediul, industria tutunului a propus luarea unor masuri:

 1. crearea de filtre biodegradabile, dar incercarile de pana acum nu au fost concludente;
 2. instalarea de scrumiere permanente in orase,MCDbin

In SUA exista municipalitati, precum cea din San Diego, care au interzis fumatul pe plaja, ceea ce a redus numarul de mucuri de tigara, dar fara a rezolva problema in întregi­me. De asemenea, pe numeroase plaje din Australia fumatul a fost interzis. Orasul San Francisco a impus intro­ducerea unei taxe de deseu de 0,20 dolari pentru fiecare pachet de tigari vandut in oras. In Toronto, Canada, se aplica o amenda de 325 dolari pentru aruncarea de deseuri in strada.

 

Fumatul de „mana a treia”: 200 de mucuri de tigara pot omori un om

Ca fumatul face rau, ca ucide, o stim deja cu totii. Mai nou, acest pericol al fumatului este specificat chiar si pe pachetele de tigari. Cu toate acestea foarte, multi ignora aceste avertismente si continua sa fumeze, fara a realiza ca fumand, fac rau intregului mapamond, nu doar lor.

Fumatul este daunator nu numai pentru cei care fumeaza, sau cei din imediata lor apropiere, considerati fumatori pasivi, ci fumand, acestia fac rau intregii lumi. Asta deoarece daunele aduse de fumat afecteaza sfera economica, dar si costurile sanitare, sociale si de mediu, prin contaminarea apei, aerului, dar si a solului, prin epuizarea culturilor, defrisari si incendii. Dar, sa vedem care sunt efectele catastrofale ale fumatului, pe care multi oameni nu le cunosc.

 1. 40% din deseurile din Marea Mediterana sunt alcatuite din mucurile de tigara
  Aceste deseuri provenite de la tigarile fumate, reprezinta majoritatea din depunerile de pe fundul Marii Mediterane. Acestea sunt extrem de periculoase, deoarece contin diverse substante periculoase pe care le-au absorbit pe parcursul ”drumului” pe care l-au facut pana au ajuns aici, dar si alti agenti patogeni, chiar boli din saliva si cavitatea bucala a fumatorilor. In anul 2003, Organizatia Maritima Internationala a ONU a raportat ca mucurile de tigara sunt cauza directa pentru afectiunile multor specii de cetacee si pasari marine.
 2. Mucurile de tigara sunt si cele mai intalnite deseuri din natura
  Potrivit unui studiu realizat recent, chistoacele sunt cele mai intalnite deseuri produse de noi toti, si reprezinta 35% din cantitatea de deseuri colectata de pe strazi, alei si parcuri, urmata de guma de mestecat 25%, servetele 15%, hartie 5%, resturi sacose 5%, ambalaje dulciuri 5%, ambalaje pachete tigari 2,6%, doze aluminiu 2,5%, pahare plastic 1,8% flyere 1%.
 3. Cat polueaza mucurile de tigara in Republica Moldova şi Romania
  In Republica Moldova sunt circa 1.5 milioane de fumatori. Daca fiecare fumeaza in medie 15 tigari pe zi, avem peste 8 miliarde de mucuri de tigara pe an, aruncate, care polueaza solul, apa si aerul. Rotunjind cifra la 8 miliarde de mucuri pe an, obtinem cifra de circa 40 de tone de nicotina, circa 170 tone de gudron, 1400 tone de acetat de celuloza si 200 tone de compusi organici volatili. In Romania, situatia este si mai grava, la cei aproximativ 5 milioane de fumatori pe care-i are. Astfel, peste Prut se arunca anual circa 27 miliarde de mucuri de tigara, ceea ce ar insemna 132 tone de nicotina, 561 tone de gudron, 4620 tone de acetat de celuloza si 660 tone de compusi organici volatili.
 4. 200 de mucuri de tigara pot omori un om
  Un singur muc de tigara contine suficienta otrava pentru a omori, după 96 de ore, 50% din pestii mici aflati intr-un litru de apa. Cantitatea de nicotina din 200 de mucuri de tigara este suficienta pentru a omori o fiinta umana. Concentratiile mici de produse toxice provenind din chistoace altereaza apa si solul, se descompun greu, in 10-15 ani, insa nu se biodegradeaza niciodata, transformandu-se intr-o pudra fina toxica ce ramane in ecosistem ani la rand.
 5. Tigarile cu filtru pot fi mai periculoase decat cele fara filtru
  In anii 1950 li s-au adaugat tigaretelor filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului si nicotinei. Mesajul fabricantilor de tigarete era ca tigaretele cu filtru sunt mai putin periculoase pentru sanatate, fapt care s-a dovedit a fi fals.
 6. Fumatul de ”mana a treia”, mai periculos decat fumatul pasiv
  Chiar mai periculos decat fumatul pasiv, sunt reziduurile nocive de nicotina, combinate cu diversi poluanti de interior, care, odata ce au intrat in contact, persista mult timp pe pereti, canapele, covoare, perdele. Sau chiar si pe jucariile copiilor, pe care acestia obisnuiesc sa le puna in gura, astfel punandu-va intr-un mare pericol proprii copii.
 7. Fumatul provoaca incendii 
  In SUA, anual au loc circa 100 de mii de incendii cauzate de fumat, dintre care 1 din 3 incendii se soldeaza cu decese. In Romania, din totalul incendiilor ce au loc intr-un an, 35% se produc din cauza fumatului, in timp ce in Republica Moldova aceasta cifra este in jur de 20%.
 8. O tigara contine peste 4.200 de substante toxice
  O tigara contine peste 4.200 de substante toxice, dintre care 50 sunt cancerigene. Fumatorii prezinta un risc major de atac cardiac, AVC, bronhio-pneumopatie cronica obstructive, emfizem si cancer (cu deosebire la plamani, laringe si pancreas). Cei care fumeaza cate un pachet de tigari pe zi, asimileaza intr-un an, echivalentul a o ceasca de gudron in organism.
 9. O tigara fumata contamineaza mai mult decat un Harley Davidson
  Un experiment efectuat la Institutul de Boli Cancerigene din Milano, a demonstrat ca, o tigara fumata intr-o incapere inchisa, produce mai multe substante poluante decat motorul unui Harley Davidson.