Cine suntem?

MCDbin

 

Mucurile de tigara sunt considerate in prezent cel mai aruncat la gunoi produs din lume, estimandu-se recent ca 767 milioane de kilograme sau aproximativ 4,5 trilioane de mucuri sunt aruncate in fiecare an. Fie ca ne plimbam prin parc,fie ca asteptam autobuzul in statie sau doar admiram peisajul frumosului nostru oras,ne lovim la fiecare pas de o problema majora : mucurile de tigara aruncate la intamplare.

Pana acum ceva timp gunoaiele menajere erau problema,dar acum gunoaiele de pe jos incep incetul cu incetul sa dispara. Acest lucru se intampla ori pentru ca in timp oamenii au mai invatat sa le arunce la pubele, ori serviciul de salubrizare este din ce in ce mai eficient. Insa, ce ramane dupa ce nu mai sunt gunoaie pe jos? Raman inesteticele filtre de tigara. Sunt micute, sunt foarte multe, iar in timp ele nu dispar, ci formeaza un morman de gunoaie.

Cercetatorii de la Universitatea San Diego afirma ca un singur muc, care inca mai contine mici cantitati de tutun nears, e suficient pentru a contamina un litru de apa si a otravi jumatate dintre pestii care traiesc in ea. Tom Novotny, profesor de sanatate publica in cadrul universitatii, a spus in studiul sau ca “bazat pe noi cercetari, credem ca tigarile ar trebui considerate deseuri toxice si ca este nevoie sa se introduca noi reglementari privind modalitatea de eliminare a acestora”.

Mucurile tigarilor pe care oamenii le arunca prin diferite locuri si care ajung mai apoi in ape sunt toxice pentru pesti, considera cercetatorii americani, care spun ca ele ar trebui etichetate drept deseuri periculoase.

SC Coral Snc isi propune sa vina in ajutorul dumneavoastra si totodata in ajutorul mediului,tinta noastra fiind reducerea sau chiar exterminarea mucurilor de tigara de pe strazi, pentru un mediu curat,o poluare a solului redusa semnificativ si bunastarea cetatenilor.

Prin intermediul cosurilor speciale pentru mucuri de tigara,MCDbin,dorim sa imbunatatim imaginea orasului in care traim si muncim zi de zi.

1mucuri

 

„Romani, nu mai faceti mizerie pe strazi!”.

Este apelul disperat al organizatiilor de mediu. Potrivit ecologistilor, daca am aduna toate mucurile de tigara, am afla ca acestea reprezinta 35% din totalul deseurilor stranse din parcuri si de pe trotuare.

Pe locul doi gasim guma de mestecat. Din pacate, in lipsa unor amenzi usturatoare, avem putine sanse sa intram si noi in randul lumii.

In fiecare kilogram de gunoi aruncat in strada, pot fi numarate 45 de mucuri de tigara. Un lucru foarte grav, daca ne gandim ca un muc de tigara reuseste sa se degradeze intre 5 si 10 ani.

Potrivit unui studiu realizat recent, chistoacele sunt cele mai intalnite deseuri produse de noi toti.

Muntele de resturi creste si se mai si lipeste cu guma de mestecat, des intalnita pe asfalt. Urmeaza servetelele, care reprezinta 15%, sacosele si ambalajele, fiecare cu cate 5 procente. Topul rusinii se incheie cu paharele de plastic.

Mucuri de tigara – 12.272 bucati (35%)

Guma de mestecat – 8.795 bucati (25%)

Servetele – 5.438 (15%)

Hartie – 1.776  (5%)

Resturi sacose – 1.572 (5%)

Ambalaje dulciuri – 1.506 (5%)

Ambalaje pachete tigari – 905  (2,6%)

Doze aluminiu – 873 bucati  (2,5%)

Pahare plastic – 621 bucati  (1,8%)

Flyere – 345 bucati (1%)

Ca sa va faceti o idee, ecologistii ne-au demonstrat ca dupa ce au strans 270 de kilograme de gunoi de pe drumuri, 24 de kilograme trageau la cantar numai chistoacele, toxice.

Mucuri de tigara – 24 kg

Guma de mestecat – 17,5 kg

Hartie – 16 kg

Pahare plastic – 15,5 kg

Flyere – 15,5 kg

Ambalaje dulciuri – 12,8 kg

Textile – 12,4 kg

Doze – 11 kg

Pungi de hartie – 11 kg

Si totusi de ce arunca oamenii mizeria la intamplare? Specialistii au identificat doua motive: in primul rand educatia, iar mai apoi infrastructura.

Drept este ca daca inlocuim amenda existenta de 50 de lei, cu una de 5.000 de lei, orasele ar parea de cristal. Pana atunci, aflati ca anual, doar in Bucuresti, 250.00 de kilograme de gunoaie nu sunt niciodata stranse.

img4